Blog


reka Temska /Maj 2014

No Comments// Postavljeno u Blog autor dana 06.13.14.

maja meseca je obično već sredjen vodostaj i uveliko u  potpunosti odgovara svim tehnikama mušičarenja.

Kako je ova godina bila bogatija padavinama, tek sada se voda doterala i sa svojih 20ak cm većim vodostajem pogodna je najviše za nimfarenje.

Tih nekoliko dana provedenih na ovoj reci , iako je bilo dosta rojenja svih mogućih insekata, nije bilo javljanja pastrmke na površini. Verovatno je razlog tome idalje hladna voda.

U vazduhu je najviše velikih kamenjarki i majskih muva.  Imitacije nimfi upravo ovih insekata davale su najviše riba.  Pastrmkice, kojih je bilo u zavidnom broju, a čija je prosečna veličina bila 20-25cm, najbolje su uzimale imitacije fazanov rep na veličinama udice 12 i 14 i sa što više otežanja na sebi (olovo i tangsten glave).

Podjednako su dobro uzimale u dubokim virovima i malim džepovima usred brzaka.

Kojot je pecao uz pomoć indikatora, ja češkim muvama i adekvatnim štapom.

Iako su se smenjivali sunce i dosadna kišica apetit pastrmki se nije menjao

IMG_20140524_185352

IMG_20140524_134914

IMG_20140524_140525

IMG_20140524_154954

IMG_20140524_180436

IMG_20140524_115547

 


Czech Style Nymphing-Byron. Mušičarac za češko nimfarenje

No Comments// Postavljeno u Blog, Fly Fishing No Limit autor dana 03.16.13.

U moru “novih” modela mušičarskih štapova jedan mi je naročito privukao pažnju. Znam da od virtuelnog probavanja, a i klackanja na suvo, nema ništa, morao sam ga sebi priuštiti. Idem logikom- probam ga, pa ga prosledim drugome. Makar sam bogatiji za jedno iskustvo.

Desilo se apsolutno suprotno. Štap mi se srodio sa rukom i u pravom smislu sam shvatio šta je to češko nimfarenje.

Prošla je cela ribolovna sezona i oko tridesetak ribolova sa ovim štapom.

Kompletan naziv mu je Czech Style Nymphing 9,6″  # 3.   

Dužina 2,90 m je sasvim dovoljna za ovaj stil mušičarenja. Mislio sam da nije tako i da je lakše voditi nimfe sa dužim štapovima. Teoretski je tako ali sa povećanjem dužine gubi se potrebna oštrina štapa, samim tim i njegova osetljivost na udarac ribe.

Sa dužim štapom (npr 10″ ili 11″) je ribolovac ograničen mestima za pecanje ukoliko peca na manjim rekama čije su obale više obrasle rastinjem.

Duži štap je, naravno, malo teži. To se odražava na celodnevni ribolov. Sa povećanjem dužine gubi se postojeći balans.

Dužina od 9,6″ sasvim odgovara za mahanje (čak i samo sa monofilom) teškim nimfama i pecanje na veće daljine (5-10 m  od ribolovca).

AFTMA #3 je prava takmičarska. Time mislim na osetljivost i brzo rukovanje i reagovanje na udarac. Odlično izlazi na kraj sa manjim ribama. Problem nastaje kada se na udici nađe riba od  0,5 kg ili veća. Sa većim ribama nastaje problem -ukoliko je reka puna prepreka postoji šansa da ćemo je izgubiti. Nemoguće je bezdušno i na silu izvući  veću ribu iz vode ovim štapom. Dve najveće ribe koje sam imao na ovom štapu (pastrmka od oko 55cm i mrena od oko 65cm) izgubio sam posle višeminutne borbe i zamaranja. Možda je za veće ribe bolji izbor #4.

Nekoliko puta sam u nuždi pecao suvom mušicom ovim štapom. Zabačaji su sporiji, kontra treba biti za nijansu jača nego inače ali izvodljivo je

Težina štapa je 107 gr što ga svrstava u red lakših štapova namenjene ovoj svrsi.

Upakovan je u platnenu i tvrdu kordura futrolu-pozitivno

Broj sekcija je 4-pozitivno. Zgodan za transport

Cena oko 110-120 e – pozitivno. jedan od najjeftinijih štapova za češko nimfarenje

Photo0529

170620122370fhdr549627_433078900071357_38440710_n576966_433079423404638_1432523458_n

 

 


Slick Shooter-Rio

1 Comment// Postavljeno u Blog, Fly Fishing No Limit autor dana 01.31.13.

Punih godinu dana koristim ovaj deo mušičarske opreme i nakon 40-tak ribolova sa njime daje mi za pravo da na svoj način i na osnovu ličnog iskustva kažem neku reč o ovom proizvodu

Proizvod je poznate (a i popularne) kompanije Rio.

Red je bio da izbace na tržište neki revolucionarni proizvod. Neki pametni član njihovog tima se setio i predložio da naprave running line koji će, prilikom mahanja, kroz  provodnike praviti manje trenja, biće tanji od uobičajenih, malo jeftiniji, njime bi se trebalo dalje zabacivati. Od monofila je, za razliku od standardnih pvc sa jezgrom od konca.

U teoriji, a i u priči ljubitelja Rio proizvoda, je idealan. Još se može naći i u četiri različita dijametra.

Šta je u mom slučaju istina, i zašto je Riov Slick Shooter (SS) najlošiji running line (RL) kojim sam pecao.

 • Tonući je. znači pravi smetnju i zbunjuje plivajući deo kanapa.Umanjuje realni udarac ribe. Još više ta tonuća osobina smeta u zabačaju- umesto da se odlepi sa vodene površine (kao svi normalni RL)  njemu treba više vremena da se isčupa iz vode i onda krene da leti kroz sprovodnike. Kada pecate na vodi sa umereno sporim tokom SS potone na dno i u većini slučajeva zapne za neki kamičak, grančicu ili vodeno bilje-ovo opet onemogućuje opušteno zabacivanje. U slučaju da se  ne zaplete o vodene prepreke oko vaših nogu sigurno će se umrsiti (upetljati) iako nema memoriju kako kaže proizvođač.
 • Izuzetno mala frikcija, tj trenje, prilikom zabačaja što uslovljava dalji zabačaj??????? Opet velika biser-izjava proizvođača. Istina je da ovaj minimum frikcije dovodi do lošeg zabačaja. Možda će muva odleteti daleko ali na kraju će se sroljati na vodu ko zna kako, a sigurno ne lepo i elegantno. Ostali RL pravljenjem trenja kroz sprovodnike u stvari održavaju tenziju nad lupom koji putuje kroz vazduh ne dajući mu pritom previše slobode kako  nebi odleteo gde mu je volja ili gde mu vetar kaže.
 • Nemoguće je klizav. Nebrojano puta mi se desilo da prilikom zabačaja jednostavno isklizne između prstiju baš kada ja ne želim-ajmo novi zabačaj. Zbog ove klizave osobine sam izgubio više riba -u trenutku kada je potrebno da dam kontru,  prozuji kroz prste i umesto da kontriranjem zakačim ribu štap ode unazad a SS ostane na vodi. U zimskim ribolovima je još gori. Hladni prsti jednostavno nemaju nikakav osećaj sa njime.

Koje su njegove dobre strane-ne znam

Još jednom ponavljam ovo je lično moje iskustvo.

Skinuo sam ga sa čekrka i vratio stari Vision RL. SS sam dao ženi da na njemu prostire veš da se suši. Sada se i ona žali, kaže nije dovoljno jak i i previše se opustio (a žene ne vole kada se opusti)

 


TFO Deer Creek Series / Switch Rod / 11″ 5wt 250-450 gr

4 Comments// Postavljeno u Blog, Fly Fishing No Limit autor dana 03.10.12.

Zahvaljujući dvojici legendarnih dizajnera mušičarskih štapova, R. B. Meiser i Mike Kiney, postoji ova izuzetna serija Switch štapova.

Od kako posedujem ovog lepotana mojoj zabavi nema kraja. Ovo je lagani štap, izdržljiv, pouzdan i jednostavnog dizajna.

Štap je multifunkcionalnog karaktera. Podjednako se njime maše Over head zabačajima, kao i vodenim zabačajima. Takodje je moguće njime pecati jednom rukom iako je prvenstveno namenjen korišćenju obema rukama. Bitna karakteristika mu je postizanjevelikih distanci uz mali utrošak energije. To znači da ukoliko celog dana ganjate bucova na daljinama od 30 ak metara, posle ribolova ste taman zagrejani za neke druge aktivnosti.

Na štapu piše da je adekvatna težina kanapa od 250 do 450 grejna, ili u prevodu 200 grejna glavobolje.  Teoretski  lakši kanapi za finiju prezentaciju (manje muve, manja voda..) , ili teži za grublju prezentaciju-vetar, veći strimeri…

Posle bogatog probavanja raznih kanapa i različitih težina pronašao sam kombinaciju koja apsolutno odgovara uslovima mog ribolova.

U ribolov sa ovom peticom nosim dva kanapa.

Rio Switch 5/6 sa težinom 350 grejna  je namenjen finijim zabačajima, najčešće u ribolovu klena suvim muvama, mokrim i manjim strimerima. Dužina glave na ovom koncu je oko 16 m i to znači da je potrebno malo više prostora za D lup nego kada se koriste leteće glave. Svič zabačaj i singl spej se rade sa nepodnošljivom lakoćom a za over head zabačaj kao da je  stvoren.

Drugi konac koji koristim je Rio Afs 6/7 i težine je 400 grejna. Ukupna dužina glave ovog konca je oko 11 m, a prednneg konusa kanapa oko 8 m. Relativno kratka glava omogućuje kvalitetan rad njome na malom prostoru, a dugi prednji konus laganu i preciznu prezentaciju. Ovaj konac koristim za dalji zabačaj, pri korišćenju težih strimera i za rad na skučenim i obraslim terenima. Double spey, svi snepovi rade se sa opuštencijom.

 

Iako je namenski napravljen za ribolov stilheda, lososa i krupnijih pastrmki, ništa mi ne smeta da ga na srednjim i većim rekama koristim za bacanje strimera bucovima, smudjevima, klenovima, pastrmkama…

 

Karakteristike

 • medium fast progresivna akcija
 • blank radjen od IM6 grafita
 • druga generacija štapova “Blank Over Ferrule Technology”
 • prvorazredna “AA” portugalska pluta
 • eloksirani držač čekrka
 • provodnici-titanium-oxide (prva dva veća), i tvrdo hromirani od nerdjajuće čelične žice (snake provodnici)
 • platnena futrola i tvrda plastična CORDURA tuba

 


Kako koristiti Jig Fly varalicu

1 Comment// Postavljeno u Blog, Fly Fishing No Limit autor dana 01.05.12.

Kako sam vremenom dobijao ovakva i slična pitanja od strane budućih korisnika pomenute varalice, zamolio sam Ivana Nedeljkovića (jednog od članova razvojnog tima Fairy River) da kao iskusniji ultra light varaličar podeli svoja zapažanja vezana za varalicu Jig Fly. Da bih mu olakšao postavio sam mu nekoliko najčešćih pitanja

 1. Koja se riba može loviti na JF
 2. Na kakvim je vodama moguće loviti na JF
 3. Kako voditi JF
 4. Kada koristiti JF, vremenski uslovi, doba godine…
 5. Kada koristiti JF sa lakšom, a kada sa težom olovnom glavom
 6. Kada koristiti odredjenu boju JF
 7. Koliko na riblje raspoloženje utiče olovna glava ofarbana u odredjenu boju. A oči?

Ivan Nedeljković odgovara

 • Primarni cilj je grgeč. U veličinama i težinama u kojima se sada radi, predstavlja i odličan mamac za pastrmku i klena. Vrlo čest ulov pri lovu grgeča bude i štuka. Generalno, osmišljen je da u zavisnosti od prezentacije imitira osim kedera i razne insekte, pa je verovatno da bi ga i mirne ribe napadale.
 • Lov JF-om je moguć na apsolutno svim vodama, slatkim i slanim, tekućim i stajaćim, toplim ravničarskim ili hladnim planinskim.
 •  Jig fly je dizajnerski osmišljen po uzoru na mušičarske strimere, ali za razliku od njih, upotrebom odgovarajuće težine olovne glave i varaličarskog pribora, spektar upotrebe je veoma širok. Meni najdraže vođenje je modifikovano džigovanje, sa kratkim i odsečmim skokovima, uz konstantno podrhtavanjevrha štapa pri odizanju JF-a. Ovo mi se pokazalo kao najbolje vođenje pri lovu grgeča, međutim, klen npr. voli mirniju prezentaciju. Kada se peca na tekućoj vodi, pri lovu pastrmke npr. postoje 2 načina kojima sam uspešno ovladao. Jedan je kada se JF zabaci uzvodno i uz lagano namotavanje podrhtava nežno vrhom štapa. A drugo vođenje je takođe zabačajem uzvodno, i prilagođavanjem težine olovne glave tako da je pri blagom odizanju može poneti tok vode, lagano prikupljanje strune. Naravno da postoji i pecanje JF-om klasičnim džigovanjem i slično, ali lično takav ribolov smatram nedinamičnim i dosadnim, pa se trudim da izbegavam koliko mogu, iako daje dobre rezultate.
 • JF se korusti preko cele sezone. Opet, u zavisnosti koje ribe se pecaju, jer ćete teško upecati klena zimi na JF, što naravno nije nemoguće. Ja ovu varalicu posmatram kao mamac za grgeče i pastrmke, pa kao takvu i posmatram kroz prizmu vremenskih perioda godine i upotrebljivosti. Do sada nisam naišao na period godine kada nije zabrana pecanje pastrmke i grgeča zbog mresta, a da JF nije efikasan.
 • U zavisnoti na kojoj vodi se peca, i gde se riba nalazi, kao i kakvu prezentaciju traži, treba pronaći pravu težinu JF-a. Ako se npr. peca na jezeru ili mirnoj vodi, preko toplijeg perioda godine uglavnom ne treba koristiti glave od 3 gr već lakše. Dok kada krene hladnije vreme negde polovinom jeseni pa sve do marta i aprila, i kada se grgeč uglavnom distancira od obale, treba u prvi plan izbaciti veću težinu. Na rekama sve zavisi od toka na kojem se peca, tj od brzine protoka vode.
 • Moje omiljene boje JF-a su crna, maslinasta i crna i svaka njihova kombinacija. Vidim kod drugova da love i svetlijim bojama, što je i za očekivati. Međutim, važno je verovati u instinct i mislim da je izbor boje subjektivni izbor. Osim što bih ubacio jednu stvar koju sam zapazio. Naime, imao sam više uspeha kada je JF bio u boji koja je najbliže boji dna vode na kojoj sam pecao.
 • Farba olovne glave je po meni bitna u kontekstu tj relaciji same boje glave i očiju. Iz ovog se vidi das am pristalica da oči na olovnoj glavi, pogotovo u lovu grgeča, igraju ogromnu ulogu. Tako su mi najlovniji JF-a na tamnim glavama sa očima zenica svelte boje, ili obrnuto.

još jednom hvala “Japancu”  na vrlo korisnim savetima


Slow Action mušičarski štapovi

2 Comments// Postavljeno u Blog, Fly Casting autor dana 12.29.11.

Odkud ideja za malo mudrovanja na ovu temu? Često čujem kao nečiji komentar za odredjeni mušičarac da je glibav, glindžav, šibast

Ovakvi epiteti se povezuju sa neupotrebljivošću štapova za mušičarenje.

Kao i u drugim sferama života, tako i u ribolovu postoje pomodarstva kojih se ljudi slepo drže. Za većinu mušičara dobar štap je štap oštrije i brže akcije- Fast Action (tip flex). Ovakvim štapovima se mušica zabacuje dalje, lupovi na kanapu su uži i lepši… ali šta je sa Slow Action (SA) štapovima? Čemu služe? Koje su njihove prednosti?

Štapovi sa sporom akcijom , neki ih zovu i full flex štapovi, su savitljiviji od Fast Action štapova. Da bi se ovakav štap dovoljno napunio (load),  pre izbačaja on se duboko savija. Gledano sa strane čini se da mu malo fali do pucanja, što nije tačno jer u sebi ima dovoljno rezervne snage koja je ravnomerno rasporedjena celom dužinom štapa (blanka).

SA štapovima se ne može postići veliko ubrzanje kanapa i automatski ekstremna distanca u zabačaju. Takodje nisu idealni za zabacivanje povećih strimera i ekstra teških nimfi. Iz ovoga proizilazi da su štapovi sa sporijom akcijom namenjeni mušičarima koji love na manjim rekama ( kakvih je znatno više kod nas i u okruženju). Takodje se preporučuju onim ribolovcima kojima je prioritet kratak, precizan i nežan zabačaj.

Sledeća prednost SA štapova je mogućnost mušičarenja sa vrlo tankim tipetima i vrlo sitnim mušicama. Kao primer mogu navesti mušičarenje lipljena ili pastrmke u situacijama ekstremno bistre i male vode gde  sumnjičavost ribe dolazi do izražaja. U takvoj prilici se koriste tipeti čak tanji od 0,10 mm i mušice na udicama veličine 18, pa i manje. Ovako sitnim muvama i tananim tipetom se može prevariti  riba jedino korišćenjem SA štapova.  Svaki štap sa bržom akcijom uslovio bi kidanje tipeta ili spadanjem ribe sa udice.

SA štapovi se preporučuju onima koji ulaze u svet mušičarenja. Veća fleksibilnost ovakvih štapova, i generalno sporiji zabačaji omogućuju ribolovcu bolju kontrolu nad mušičarskim koncem i precizniji zabačaj

U ribolovu na rekama sa bržim tokom SA štapovi svojom savitljivošću ne dozvoljavaju ribi da se lako otkači sa udice. Na svako iskakanje ribe iz vode, uporno  trešenje glavom, čak i naglim promenama pravca,  ovakav štap će automatski odgovoriti amortizovanjem te sile. Šanse za lendovanje ribe su znatno veće.

Na kraju krajeva, čak i manja ulovljena riba može ovakvim osetljivim priborom pričiniti dosta zadovoljstva

 

 


Fairy River na takmičenju u varaličarenju- Bovan 2011

No Comments// Postavljeno u Blog, Fly Fishing No Limit autor dana 11.29.11.

30. oktobra 2011. održalo se, sada već tradicionalno, takmičenje u varaličarenju.U nadmetanju je aktivno učestvovalo bezmalo sto takmičara. Bilo je i dosta posmatrača, navijača, onih koji su došli na partiju druženja sa, do tada virtuelnim prijateljima. Tog dana je na Bovanskom jezeru bilo zaista puno ljudi iz cele Srbije, ali i tri ribolovca koje nije mrzelo da dodju iz susedne Bugarske.

Jedan od razloga za ovoliki odziv ribolovaca takmičara je bogati fond nagrada koje su obezbedile više firmi ribo opreme, ali i samostalni proizvodjači varalica. Naravno i Fairy River je sa svojom kompletnom ponudom varalica doprinela da dobitnici nagrada budu što zadovoljniji. Fairy River je svojim kompletima varalica bogato nagradila takmičare koji su na merenje doneli najvećeg smudja, najveću štuku, najvećeg bandara.

Redosled najbolje plasiranih takmičara je sledeći:

 1. Željko Gišić, iz Aleksandrovca. pobedio sa 10 bandara ukupne težine 1385gr
 2. Darko Pešić, iz Soko Banje. prijavio 5 bandara ukupne težine 1360 gr
 3. Saša Damjanović, pirjavio štuku tešku 1770 gr.

Nakon takmičenja-pravac kafanica, druženje, mudrovanje, dogovor za naredne ribolove

Vidimo se sledeće godine

 


Fly casting seminar u Požarevcu

No Comments// Postavljeno u Blog, Fly Casting autor dana 08.18.11.

Hvala svim učesnicima seminara na divno provedenom danu,

Posebno Vladi Markoviću-Maretu Caretu


Gradac-ponovo

5 Comments// Postavljeno u Blog, Fly Fishing No Limit autor dana 08.18.11.

Avgust i nije neki mesec za mušičarenje-teoretski. Medjutim kada se desi zahladjenej u vazduhu, odabere pravo društvo i prava destinacija, pravi doživljaj je zagarantovan.
Gde otići sa prijateljima iz Bugarske, kojom im se rekom pohvaliti, kako ostaviti dobar mušičarsko-pastrmski utisak…. naravno Gradac.
Dva kilometara pešačenja, sa punom Fly opremom, od parkinga do domaćinove kuće i nije neki problem kada je reka sve vreme duž puta. Pešačeći malo gledamo u reku, malo gledamo ispred nogu nebi li nagazili koju zmiju, malo priče i… eto smo ispred Rokine kuće. Kolege iz Bugarske su oduševljeni. Nisu očekivali ovako lepu kuću usred nedodjije.
Dok smo se raspakivali kafica je već gotova, tu je i limeni jelen, sledi priča kao da se nismo videli od prošlog života, i već u sledećoj sceni mi smo na vodi.
Uslovi su izmišljeni. Nema one nesnosne žege, malo je zahladilo ovih dana a i zelenilo koje nas okružuje doprinosi prijatnoj temperaturi. Vodostaj takodje idealan. Od skorašnjih kiša reka je narasla nekih desetak cm i blago je zamućena.
Već u prvim zabačajima imamo ribe na štapovima. Pastrmke raznih gabarita grabile su naše nimfe, strimere i suve muve kao da su im to poslednji obroci u životu.
Gosti su oduševljeni i eksperimentišu raznim tehnikama i muvama. Opet love ribu na sve načine. Non stop vade svoje foto aparate i slikaju, u početku svoje ulove, a onda sve više fotografišu okolinu , reku, prirodu….
Narednih dana takodje rajski ribolov i dosta vremena provodimo zajedno mušičareći i praveći česte pauze radi druženja.

Jednom rečju nezaboravni trodnevni ribolov.

 • NA ŠTA SMO PECALI

Prvog dana, po većoj i mutnijoj vodi najbolje je išlo na nimfe i strimera

Pridveče  je pastrmka najradije uzimala strimere sa dosta flash materijala, tamnije strimere sa trakicama od zeca i marabua

Sledećeg dana na scenu stupaju i suve muve, a strimeri samo u jakim brzacima i u sumrak.

Trećeg dana smo pecali na sve nemoguće kreacije ogromnih i minimalnih veličina, na muve od balze, i sve ono na šta inače ne bi pecali. Cilj je bio proveriti granice u aktivnosti i apetitu ribe. Suvišno je reći da smo na većinu kreacija lovili ribu.

 • SMEŠTAJ

Iako je moguće odsesti i na Šarenom platnu , odlučili smo da se smestimo  u Tetrebovcu -kući Saše Bencuna Roke. Na prvi pogled prelepa kuća odradjena u eko-etno fazonu. Sve je na svom mestu i sve odradjeno sa dosta ljubavi i ukusa. Terasa u hladovini sa pogledom na Gradac, drveni udobni kreveti, kuhinja na uslugu, svuda su predmeti sa motivima riba  i ribolova, na zidovima preparati mladica, pastrmki, lipljena…. divota. Sada me ne iznenadjuje zašto se malo ranije treba ovde rezervisati smeštaj, jer uvek ima nekoga. Čak je sve više i gostiju sa strane. Nas je ispratio i lik iz Rusije, a čuo sam da je ubrzo potom došla i ekipa iz Španije. Svaka čast Roko i hvala ti na gostoprimstvu i što smo osetili delić tvog raja

 


Mušičarenje grgeča/ bandara

No Comments// Postavljeno u Blog, Fly Fishing No Limit autor dana 08.03.11.

…. hm, pa i nije ništa novo. Verovatno većini mušičara nije nešto spektakularno. Ipak……
Dosta je razloga koji me drže da redovno ovoj malenoj ali ratobornoj ribi posvećujem svoje vreme na vodi. Iako veliki deo bandarske populacije ne dostiže neke zavidne dimenzije, zakačen na strimera i mušičarskim priborom pruža dosta zadovoljstva. Takve je robusne građe da malo krupnije primerke nemožemo tek tako izvući iz vode.
Na strimer se najčešće zaleću nedorasli i naivni primerci od desetak cm, ali se najjednostavnije mogu obići korišćenjem strimera dužine 6-9cm. Prilikom cimkanja ovolikog veštačkog mamca osetićemo dosta čvrkanja a uspevaćemo da prevarimo samo krupnije u jatu.
Pribor koji preporučujem za mušičarenje ove ne tako naivne ribice je klase 5. Poželjno je koristiti štap sa oštrijim vrhom kako bi bolje i brže detektovali udarac. Moguće je koristiti sve tipove konaca. Ukoliko koristimo plivajući konac neophodan će biti neki od tonućih predveza. Zavisno od dubine koristi se intermedijalni, sporotonući ili brzotonući predvez.
Mušice (strimeri) veličine 4-10cm u zavisnosti od veličine primeraka koji su raspoložni za lov. Što se tiče boje i oblika strimera, hmmmmm- sve i svašta, opet zavisno od njihovog trenutnog raspoloženja. Jedno je sigurno- obožavaju svetlucave detalje na našim imitacijama (fleš lametice, iskričavi dabinzi…).
Grgeč ne voli čista dna i monotone obale. Njegovo carstvo je priobalje sa različitom strukturom-trava, granje, krupno kamenje… pa ga na takvim mestima treba tražiti.
SWITCH FLY ROD- upoznavanje

No Comments// Postavljeno u Blog, Fly Fishing No Limit autor dana 04.21.11.

Switch mušičarski štap je duži mušičarac, uglavnom oko 11 ft (oko 3,3 m), kojime se može zabacivati jednom ili obema rukama.
Ovi štapovi su odlični ukoliko želite da se u ribolovu služite Spey zabačajima, naročito na mestima na kojima nema previše mesta za razmahivanje na sve strane.
Sledeća prednost im je u samom vodjenju mušice (strimera). Ovakvi, duži, štapovi omogućuju bolju kontrolu kompetnog sistema na vodi, njima je lakše prevrnuti konac uzvodno ili nizvodno uz nimalo muke, I tako učiniti da naša mušica pliva upravo onako (I tamo) gde smo zamislili.
Switch štapom je lakše izbaciti kanap, tj mušicu, na veću daljinu. Samo dva fita, koliko je duži od klasičnih jednoručnih štapova, mnogo doprinose u ovome. Ta veća dužina čini Casting Stroke dužim, koji više I bolje puni štap, a teži konac (čak I kroz vetar) moguće je zabaciti mnogo dalje.
Ovo nije pribor namenjen samo lovu pastrmke, stilheda, lososa. Njime se uspešno može loviti u većini uslova I skoro sve riblje vrste. U zadnje vreme naročito postaje popularan na većim rekama u lovu bucova, smudja…
Podjednako može biti efikasan u rečnom ribolovu, jezerskom ili morskom ribolovu.
Ukoliko se switch štapom zabacuje sa obe ruke, koristi se Spey tehnika zabacivanja.
U nekim uslovima (sa više prostora za Back cast) nesmetano se može zabacivati I jednom rukom, bilo da se radi o vodenim zabačajima (roll cast, switch cast…), ili zabačajima preko glave.


Sajla (žica) za štuku / uradi sam

No Comments// Postavljeno u Blog, Fly Tying Bench autor dana 01.25.11.

prednosti

Cele prošle godine mušičario sam štuku sa ovom tzv. sajlicom . Apsolutno me je oduševila, ima sve osobine dobre sajle.

 • Uvek je prava u toku mahanja i povlačenja strimera -strimer uvek ide onako kako se od njegovog oblika očekuje. Sa dosadašnjim sajlama imao sam problem da se od kačenja po travi ili od samog mahanja iskrive, e onda strimer ide na sve strane i to mi je bez veze
 • Nije previše teška – ove koje sam pravio i koje su dužine 15ak cm imaju svega 0,30gr. Jednostavno ne volim da praveći strimer moram imati u vidu kojom ću ga sajlom bacati i prema sajli dozirati materijale na strimeru. Npr, namotam strimer koji bi trebao biti suspending, stavim ga na sajlicu, a on počne da glavinja i džiguje. To ne volim.
 • Lako se menja strimer- potrebno je oprugu samo “odšrafiti”  , tako ona spada sa jednog dela žice koja se otvara. Kada se promeni strimer opruga se “zašrafi”, i to je to
 • Dužina po meri ribolovca- jednostavno se naprave sajlice različitih dužina i u ribolovu biraš koju ćeš zavisno od situacije
 • lako se ispravlja- čak mnogo lakše nego većina regularnih sajlica za štuku. U toku zamaranja ribe moguće je da se malo deformiše. To se koriguje jednim pokretom za par sekundi

Kao  bilo šta na svetu, ona nije savršena. Najveća mana joj je , po meni, nabudženi prednji deo- onaj deo gde su preklopljene dve žice i opruga preko njih. To se verovatno može izbeći korišćenjem finije opruge manjeg prečnika.

uradi sam

Za samostalnu izgradnju ovakve super sajlice potrebno je: žica promera 0,15 -0,25mm, opruga (feder) (ja sam koristio neke federčiće izvađene iz najjeftinijih upaljača), sečice i klesta za precizno savijanje -slika 1

 • žica se iskrivi kao na slici 2 i navuče se opruga
 • na drugom kraju žice preciznim klještima se formira “oko” – slika 3
 • zavrtanjem opruge isproba se dali sve funkcioniše kako želimo -slika 4
 • ovako izgleda strimer postavljen u našu novu sajlicu -slika 5
 • za pola sata imamo dovoljno sajlica za celu sezonu -slika 6

potreban materijal

žica i opruga

konačni izgled

opruga je na svom mestu

strimer na sajlici

ima se-može se