Bendback strimeri – Strimeri za zatravljene vode


1 Comment// Posted in Blog, Fly Tying Bench by on 10.20.10.

Uh što mrzim da dajem imena temama, tj naslove. Vrlo nezgodno. Na engleskom je mnogo lakse-u dve reci opišu celu misao.

U svakom slučaju poenta je jasna, a evo o čenu se radi.

Pažljivo listajući knjigu Boba Popovica, primetio sam vrlo interesantne i, za mene, strimere vezane potpuno novom tehnikom. Autor je to opisao baš kao ja ovde u naslovu -BENDBACK. Suština je u udici koja je zakrivljena kao na slici.  Upravo ovako se i postavlja u stegu pri izradi strimera (naravno za štuku), i isti takav položaj imaju u vodi pri povlačenju.

U početku sam bio malo skeptičan, ali vrlo brzo sam shvatio da je ovo  odlično rešenje. Sav materijal koji čini strimer, na ovakvoj udici, vezan je na kratkom prednjem delu (odmah iza okca), i pruža se preko ubodnog dela. Tako je najveci deo udice, tj cela krivina van strimera,  najteži deo i teži da bude okrenut ka dole. Materijal nam pokriva vrh udice i u velikom procentu ovako vezan strimer čini nezakačivim.

Da bi strimer bio zaista nezakačiv potrebno je da se glava istog premaže epoksi lepkom ili silikonskim. Time se postiže manje uvrtanja materijala oko udice u toku mahanja

Mišljenja sam da je silikonski mnogo bolji jer je mekan. Sa epoksijem se lako može desiti da preteramo sa nanošenjem na glavu strimera. Time smo napravili grešku jer onako čvrst epoksi lepak zatvara ubodni deo udice i procenat kačenja riba se ekstremno smanjuje.

Epoksi može biti bolji ako želimo da nam imitacija brže tone, ali vredi naneti ga samo malo napred, koliko da učvrsti materijal i neda mu da se uvrće oko udice.

Izbor materijala je , kao za ostale strimere, neograničen i eksperimentisanju nema kraja. Za sada u svojoj kutiji za ribolov imam tridesetak ovakvih strimera, a čini mi se da će ih biti još mnogo mnogo mnogo više.

Evo nekoliko strimera urađenih ovim stilom:


You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Bendback strimeri – Strimeri za zatravljene vode”

  1. Milos says:

    Opasan je čika Bob. Moram da priznam da je ovo fantastičan fazon. Probaću prvom prilikom ovo.

Leave a Reply