Gradac-ponovo


5 Comments// Posted in Blog, Fly Fishing No Limit by on 08.18.11.

Avgust i nije neki mesec za mušičarenje-teoretski. Medjutim kada se desi zahladjenej u vazduhu, odabere pravo društvo i prava destinacija, pravi doživljaj je zagarantovan.
Gde otići sa prijateljima iz Bugarske, kojom im se rekom pohvaliti, kako ostaviti dobar mušičarsko-pastrmski utisak…. naravno Gradac.
Dva kilometara pešačenja, sa punom Fly opremom, od parkinga do domaćinove kuće i nije neki problem kada je reka sve vreme duž puta. Pešačeći malo gledamo u reku, malo gledamo ispred nogu nebi li nagazili koju zmiju, malo priče i… eto smo ispred Rokine kuće. Kolege iz Bugarske su oduševljeni. Nisu očekivali ovako lepu kuću usred nedodjije.
Dok smo se raspakivali kafica je već gotova, tu je i limeni jelen, sledi priča kao da se nismo videli od prošlog života, i već u sledećoj sceni mi smo na vodi.
Uslovi su izmišljeni. Nema one nesnosne žege, malo je zahladilo ovih dana a i zelenilo koje nas okružuje doprinosi prijatnoj temperaturi. Vodostaj takodje idealan. Od skorašnjih kiša reka je narasla nekih desetak cm i blago je zamućena.
Već u prvim zabačajima imamo ribe na štapovima. Pastrmke raznih gabarita grabile su naše nimfe, strimere i suve muve kao da su im to poslednji obroci u životu.
Gosti su oduševljeni i eksperimentišu raznim tehnikama i muvama. Opet love ribu na sve načine. Non stop vade svoje foto aparate i slikaju, u početku svoje ulove, a onda sve više fotografišu okolinu , reku, prirodu….
Narednih dana takodje rajski ribolov i dosta vremena provodimo zajedno mušičareći i praveći česte pauze radi druženja.

Jednom rečju nezaboravni trodnevni ribolov.

 • NA ŠTA SMO PECALI

Prvog dana, po većoj i mutnijoj vodi najbolje je išlo na nimfe i strimera

Pridveče  je pastrmka najradije uzimala strimere sa dosta flash materijala, tamnije strimere sa trakicama od zeca i marabua

Sledećeg dana na scenu stupaju i suve muve, a strimeri samo u jakim brzacima i u sumrak.

Trećeg dana smo pecali na sve nemoguće kreacije ogromnih i minimalnih veličina, na muve od balze, i sve ono na šta inače ne bi pecali. Cilj je bio proveriti granice u aktivnosti i apetitu ribe. Suvišno je reći da smo na većinu kreacija lovili ribu.

 • SMEŠTAJ

Iako je moguće odsesti i na Šarenom platnu , odlučili smo da se smestimo  u Tetrebovcu -kući Saše Bencuna Roke. Na prvi pogled prelepa kuća odradjena u eko-etno fazonu. Sve je na svom mestu i sve odradjeno sa dosta ljubavi i ukusa. Terasa u hladovini sa pogledom na Gradac, drveni udobni kreveti, kuhinja na uslugu, svuda su predmeti sa motivima riba  i ribolova, na zidovima preparati mladica, pastrmki, lipljena…. divota. Sada me ne iznenadjuje zašto se malo ranije treba ovde rezervisati smeštaj, jer uvek ima nekoga. Čak je sve više i gostiju sa strane. Nas je ispratio i lik iz Rusije, a čuo sam da je ubrzo potom došla i ekipa iz Španije. Svaka čast Roko i hvala ti na gostoprimstvu i što smo osetili delić tvog raja

 


You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Gradac-ponovo”

 1. Vidim da i voda nije bila baš nešto najbolja ali vi ste opet lepo lovili. Super!

 2. Kuzma says:

  baš naprotiv. takva voda nam je išla u prilog. moglo je da se peca svim mogućim tehnikama (naročito strimerima 🙂
  mogli smo slobodnije da se krećemo obalom i bliže prilazimo ribi.
  pozzz

 3. Ivan says:

  I ja sam se nekoliko puta ove godine uverio da je Gradac odlična reka. Može se loviti na sve tehnike. Leti je malo zahtevniji kada voda opadne, ali smo se i tada snašli.
  A smeštaj kod Roke – IZVANREDAN.

 4. kuzma says:

  tako je Ivane. u pravu si i za ribolov i za Roku najboljeg domaćina univerzuma.
  pozdrav za deda Roku :-)))

 5. Rale says:

  Reka Gradac čini od doživljaja dogadjaj.Bilo da se radi o domaćem ili gostujućem mušičaru, šetaču, ljubitelju nesvakidašnjeg prizora prirode… nikog ne ostavlja ravnodušnim.Ovde mušičarenje dobija dimenziju koju svako oseti na sebi svojstven način.Nije dovoljno nekoliko puta, više puta ili ko znakoliko puta doći da bi se upoznalo lice ove reke. To je ono što čoveka uvek i iznova vraća u kanjon.Sati koji se nadovezuju, susreću, dopunjuju traju i zaokružuju sećanje, daju posebnost unutrašnjim glasovima.Metamorfoza čovek-riba, ribačovek, riba i čovek je slikovit odjek koji se ne poredi, koji se čuva od zlih pogledsa.

Leave a Reply