Kako koristiti Jig Fly varalicu


1 Comment// Posted in Blog, Fly Fishing No Limit by on 01.05.12.

Kako sam vremenom dobijao ovakva i slična pitanja od strane budućih korisnika pomenute varalice, zamolio sam Ivana Nedeljkovića (jednog od članova razvojnog tima Fairy River) da kao iskusniji ultra light varaličar podeli svoja zapažanja vezana za varalicu Jig Fly. Da bih mu olakšao postavio sam mu nekoliko najčešćih pitanja

 1. Koja se riba može loviti na JF
 2. Na kakvim je vodama moguće loviti na JF
 3. Kako voditi JF
 4. Kada koristiti JF, vremenski uslovi, doba godine…
 5. Kada koristiti JF sa lakšom, a kada sa težom olovnom glavom
 6. Kada koristiti odredjenu boju JF
 7. Koliko na riblje raspoloženje utiče olovna glava ofarbana u odredjenu boju. A oči?

Ivan Nedeljković odgovara

 • Primarni cilj je grgeč. U veličinama i težinama u kojima se sada radi, predstavlja i odličan mamac za pastrmku i klena. Vrlo čest ulov pri lovu grgeča bude i štuka. Generalno, osmišljen je da u zavisnosti od prezentacije imitira osim kedera i razne insekte, pa je verovatno da bi ga i mirne ribe napadale.
 • Lov JF-om je moguć na apsolutno svim vodama, slatkim i slanim, tekućim i stajaćim, toplim ravničarskim ili hladnim planinskim.
 •  Jig fly je dizajnerski osmišljen po uzoru na mušičarske strimere, ali za razliku od njih, upotrebom odgovarajuće težine olovne glave i varaličarskog pribora, spektar upotrebe je veoma širok. Meni najdraže vođenje je modifikovano džigovanje, sa kratkim i odsečmim skokovima, uz konstantno podrhtavanjevrha štapa pri odizanju JF-a. Ovo mi se pokazalo kao najbolje vođenje pri lovu grgeča, međutim, klen npr. voli mirniju prezentaciju. Kada se peca na tekućoj vodi, pri lovu pastrmke npr. postoje 2 načina kojima sam uspešno ovladao. Jedan je kada se JF zabaci uzvodno i uz lagano namotavanje podrhtava nežno vrhom štapa. A drugo vođenje je takođe zabačajem uzvodno, i prilagođavanjem težine olovne glave tako da je pri blagom odizanju može poneti tok vode, lagano prikupljanje strune. Naravno da postoji i pecanje JF-om klasičnim džigovanjem i slično, ali lično takav ribolov smatram nedinamičnim i dosadnim, pa se trudim da izbegavam koliko mogu, iako daje dobre rezultate.
 • JF se korusti preko cele sezone. Opet, u zavisnosti koje ribe se pecaju, jer ćete teško upecati klena zimi na JF, što naravno nije nemoguće. Ja ovu varalicu posmatram kao mamac za grgeče i pastrmke, pa kao takvu i posmatram kroz prizmu vremenskih perioda godine i upotrebljivosti. Do sada nisam naišao na period godine kada nije zabrana pecanje pastrmke i grgeča zbog mresta, a da JF nije efikasan.
 • U zavisnoti na kojoj vodi se peca, i gde se riba nalazi, kao i kakvu prezentaciju traži, treba pronaći pravu težinu JF-a. Ako se npr. peca na jezeru ili mirnoj vodi, preko toplijeg perioda godine uglavnom ne treba koristiti glave od 3 gr već lakše. Dok kada krene hladnije vreme negde polovinom jeseni pa sve do marta i aprila, i kada se grgeč uglavnom distancira od obale, treba u prvi plan izbaciti veću težinu. Na rekama sve zavisi od toka na kojem se peca, tj od brzine protoka vode.
 • Moje omiljene boje JF-a su crna, maslinasta i crna i svaka njihova kombinacija. Vidim kod drugova da love i svetlijim bojama, što je i za očekivati. Međutim, važno je verovati u instinct i mislim da je izbor boje subjektivni izbor. Osim što bih ubacio jednu stvar koju sam zapazio. Naime, imao sam više uspeha kada je JF bio u boji koja je najbliže boji dna vode na kojoj sam pecao.
 • Farba olovne glave je po meni bitna u kontekstu tj relaciji same boje glave i očiju. Iz ovog se vidi das am pristalica da oči na olovnoj glavi, pogotovo u lovu grgeča, igraju ogromnu ulogu. Tako su mi najlovniji JF-a na tamnim glavama sa očima zenica svelte boje, ili obrnuto.

još jednom hvala “Japancu”  na vrlo korisnim savetima


You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Kako koristiti Jig Fly varalicu”

 1. Vrlo zanimljivo ovo za boju dna i boju varalice.
  Sto se tice mog skromnog iskustva crnu i maslinastu boju namenjujem iskljucivo pastrmkama i klenovima jer mi onda Jig Fly dodje kao imitacija pijavice. Dok grgeca iskljucivo pecam na jarke boje ali moracu da probam sad i na ove tamnije.
  Hvala Japi!

Leave a Reply