Koji konac za štuku -Shooting Head / WF


No Comments// Posted in Blog, Fly Fishing No Limit by on 10.15.10.

Shooting Head (SH) ili Weight Forward (WF) konci pitanje je sada.

Da li je u mušičarenju štuke bolja prva, ili druga opcija. U čemu je prednost SH, a u čemu WF konaca. Koji odabrati………… ……………………………………………………….

U startu treba napomenuti da su ovo dva različita koncepta, i ma koliko se činilo da je sve to skoro identično ima VELIKIH RAZLIKA.

nešto o SH

SH je kraći konac većeg prečnika koji nije integrisan na ostatak konca, tj. Running Line, već se na njega spaja loop to loop metodom, lepljenjem i sl.

Osnovna namena mu je postizanje zavidnih distanci sa minimum mahanja u vazduhu. Dovoljno je sa par zamaha izvući glavu konca van štapa i pustiti zabačaj. Tako će težina glave konca izvući dosta Running Line (RL)  koji je u stvari produžetak SH.

Prednji konus na SH je vrlo sličan onome kod DT konaca. Izuzetak su konci za specijalne namene.

Slični profili SH koji su integrisani na Running Line su WF konci, Steelhead Taper, Rocket Taper…

Razlika između SH i WF konaca je u tome što prvi ima dosta deblju glavu, a dosta tanji ostatak konca (RL).  To  omogućava

-opuštenije zabacivanje većih i težih mušica-strimera

-dalje zabacivanje po vetrovitom vremenu

-dalje zabacivanje kada iza sebe nemamo dovoljno prostora

-brže zabacivanje-bez mnogo lažnih zabačaja u vazduhu……..

IPAK, ne ide sve u prilog SH montaži. Rekli smo da je ona grublja varijanta WF konaca. To znači da je i sama prezentacija njome malo grublja. To naročito zna da zasmeta na plićim i vrlo bistrim vodama, i pri izrazito mirnoj vodenoj površini.  Često se može desiti da pljuskavi pad SH na vodu uplaši i otera ribu. U tome je prednost WF konaca- nežnije padaju na vodu i manje plaše ribu svojim padom.

Opet se postavlja pitanje koju varijantu odabrati

Ja sam nasao kompromisno rešenje. U ribolov nosim i SH i WF.  U zavisnosti od uslova na vodi donosim odluku čime ću bacati.

Ukoliko je vreme mirno, sunčano, voda bistra i plitka, ribe plašljive- WF je moj izbor.

Ukoliko je dnevna vidljivost smanjena zbog oblačnosti, kiše…, površina vode zatalasana, blago prozirna, ne toliko plitka, okružen sam rastinjem koje ne dozvoljava mnogo mahanja, koristim veće strimere-SH je najbolji izbor


You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply