Najbolja boja strimera


2 Comments// Posted in Blog, Fly Tying Bench by on 11.21.10.

Dali je bitna boja materijala koje koristimo za izradu strimera? Koliko je bitno kako se te boje kombinuju jedna sa drugom?

Neki moji prijatelji kažu da će štuka halapljivo uzeti sve što joj prođe kroz vidokrug,nekada zbog svog večito praznog stomaka, ili zbog svoje prirode teritorijalnog predatora. Ima delimične istine u  ovoj teoriji, ali samo DELIMIČNE (makar što se mene tiče).

Da je tako u potpunosti, odavno našim vodama štuke nebi plivale. Grabile bi sve što se kreće vodom, pa i naše pernate izmišljotine.

U svoju teoriju o bitnosti boja u mušičarenju štuke sam se uverio više puta. Kako volim da u ribolovu stalno menjam strimere neretko se dešava da u odredjenom trenutku više voli jednu boju od druge. Nekada nije toliko bitna veličina, oblik, ili akcija tj živahnost samog strimera koliko je bitna njegova boja.

Desilo mi se da štuka svakodnevno menja svoje kriterijume, tako da jednog dana bolje reaguje na potpuno crne, sutradan na imitacije cele napravljenje od flash materijala, a sledeceg dana naprosto obožavala bele strimere sa crvenom glavom. Eto još jednog razloga za respekt tigraste lepotice.

Kutije su mi pune svakojakih raznobojnih strimera od različitih prirodnih i veštačkih materijala. Rekoh da često menjam muve tokom štukolova (verovatno malo i preterujem), i evo do kakvog sam zaključka došao blago sumirajući ovu sezonu -2010. mada još uvek nije završena

Najviše udaraca, a i izvadjenih riba imao sam na strimere sa Chartreuse obojenim materijalima. Nisam oduvek voleo ovu boju i nije mi jasno šta je tačno čini čarobnom i izazovnom ali jednostavno ova boja RADI. U prirodi je nenormalno malo živih bića, samim tim i prirodne štukine hrane u ovoj boji. Možda je Chartreuse boja bolje vidljiva u blago zamućenim i nikada potpuno bistrim vodama koje najčešće posećujem, možda postoji neka tajna oko prelamanja svetlosti, reflektovanja……?????? Neznam sa sigurnošću, a i nije bitno. Važno je da su ovakvi “vrišteće zeleni” strimeri u vek spremni  u kutiji.

Sledi nekoliko imitacija u Chartreuse boji


Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

2 Responses to “Najbolja boja strimera”

 1. SVG says:

  Ovaj zadnji za mene 😀

 2. kuzma says:

  SVG
  taj poslednji se upisao u listu strelaca a da mu se silikonska glava još nije osušila kako valja. i na slici je taze. kako sam ga završio tako sam i otišao u ribolov. posle par vožnji-TRAS.
  pošalji adresu i dobijaš dva ovakva
  pozz

  cheers Kuzma