Slick Shooter-Rio


1 Comment// Posted in Blog, Fly Fishing No Limit by on 01.31.13.

Punih godinu dana koristim ovaj deo mušičarske opreme i nakon 40-tak ribolova sa njime daje mi za pravo da na svoj način i na osnovu ličnog iskustva kažem neku reč o ovom proizvodu

Proizvod je poznate (a i popularne) kompanije Rio.

Red je bio da izbace na tržište neki revolucionarni proizvod. Neki pametni član njihovog tima se setio i predložio da naprave running line koji će, prilikom mahanja, kroz  provodnike praviti manje trenja, biće tanji od uobičajenih, malo jeftiniji, njime bi se trebalo dalje zabacivati. Od monofila je, za razliku od standardnih pvc sa jezgrom od konca.

U teoriji, a i u priči ljubitelja Rio proizvoda, je idealan. Još se može naći i u četiri različita dijametra.

Šta je u mom slučaju istina, i zašto je Riov Slick Shooter (SS) najlošiji running line (RL) kojim sam pecao.

  • Tonući je. znači pravi smetnju i zbunjuje plivajući deo kanapa.Umanjuje realni udarac ribe. Još više ta tonuća osobina smeta u zabačaju- umesto da se odlepi sa vodene površine (kao svi normalni RL)  njemu treba više vremena da se isčupa iz vode i onda krene da leti kroz sprovodnike. Kada pecate na vodi sa umereno sporim tokom SS potone na dno i u većini slučajeva zapne za neki kamičak, grančicu ili vodeno bilje-ovo opet onemogućuje opušteno zabacivanje. U slučaju da se  ne zaplete o vodene prepreke oko vaših nogu sigurno će se umrsiti (upetljati) iako nema memoriju kako kaže proizvođač.
  • Izuzetno mala frikcija, tj trenje, prilikom zabačaja što uslovljava dalji zabačaj??????? Opet velika biser-izjava proizvođača. Istina je da ovaj minimum frikcije dovodi do lošeg zabačaja. Možda će muva odleteti daleko ali na kraju će se sroljati na vodu ko zna kako, a sigurno ne lepo i elegantno. Ostali RL pravljenjem trenja kroz sprovodnike u stvari održavaju tenziju nad lupom koji putuje kroz vazduh ne dajući mu pritom previše slobode kako  nebi odleteo gde mu je volja ili gde mu vetar kaže.
  • Nemoguće je klizav. Nebrojano puta mi se desilo da prilikom zabačaja jednostavno isklizne između prstiju baš kada ja ne želim-ajmo novi zabačaj. Zbog ove klizave osobine sam izgubio više riba -u trenutku kada je potrebno da dam kontru,  prozuji kroz prste i umesto da kontriranjem zakačim ribu štap ode unazad a SS ostane na vodi. U zimskim ribolovima je još gori. Hladni prsti jednostavno nemaju nikakav osećaj sa njime.

Koje su njegove dobre strane-ne znam

Još jednom ponavljam ovo je lično moje iskustvo.

Skinuo sam ga sa čekrka i vratio stari Vision RL. SS sam dao ženi da na njemu prostire veš da se suši. Sada se i ona žali, kaže nije dovoljno jak i i previše se opustio (a žene ne vole kada se opusti)

 


You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Slick Shooter-Rio”

  1. NenadUe says:

    apsolutno se slažem
    svaka čast

Leave a Reply