STRIPPING BASKET u mušičarenju štuke


3 Comments// Posted in Blog, Fly Fishing No Limit by on 10.27.10.

Pre nego pokušam da opišem ovo pomagalo, i dam nekoliko razloga za njeno korišćenje, napominjem da je ovaj detalj u štukolovu jedan od najdragocenijih komada celokupne opreme.

Postoji više vrsta SB, od različitih marerijala, i različitih oblika.  Ima ih otvorenih (bez bočnih stranica), zatvorenih, dubokih, plitkih, od platna, plastike………………….

Svim modelima je zajednička svrha-da spreči uplitanje navučenog konca kod naših nogu, i time omogući dalji zabačaj. A šta bi prosečan ribolovac više poželeo. Možda je ovo  sve što je potrebno nekome ko mušičari štuku po zatravljenim plićacima ili vodi obrasloj trskom ili granjem. Takodje je obavezan deo opreme i pri mušičarenju iz čamca. Naizgled u čamcu ima dosta slobodnog prostora da konac nema gde zapeti. Ipak nije tako, ili se negde zakači, ili se usred mahanja umrsi i zabacaj je -FUJ

SB se najčešće drži na pojasu, i to na mestu koje najbolje odgovara ribolovcu. Ono zavisi od brzine povlačenja konca i dužine povlačenja. Ukoliko su povlačenja kratka-stajaće ispred stomaka, ukoliko su povlačenja konca duga- poželjno je da stoje skroz sa strane tj na boku.

SB se u toku ribolova može koristiti i za privremeno odlaganje mušica, štapa, ili ostale opreme. U njoj se može oprati konac nakon ribolova. Preporučujem korišćenje korpi neutralnih ili pastelnih boja. Neke drečave bi sigurno loše uticale na krajnji ishod.

Vrlo je lako u ličnoj radionici izraditi SB onakav kakav baš nama najviše odgovara

Evo i nekoliko linkova koji cće verovatno pomoći oko samoizgradnje, a i korišćenja SB

http://www.youtube.com/watch?v=tUQnFBqsZzI&NR=1


You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “STRIPPING BASKET u mušičarenju štuke”

  1. Milos says:

    Bez mog handmade stripping basketa se ne usudjujem da idem u stukolove.

  2. kuzma says:

    juče sam išao u ribolov, posle petnaestak km sam ukapirao da sam zaboravio SB kući, odmah sam zavrnuo auto nazad i vratio se za korpu. Mislim da bi mi teže palo mušičarenje bez korpe nego što sam se skoro sa pola puta vraćao za ovaj obavezni deo opreme

  3. SVG says:

    Vreme da prosiris temu i opises prednosti i mane razlicitih tipova SB-a i detalje na njima posto znam da si ih dosta promenio i ozbiljno testirao.

Leave a Reply