TFO Deer Creek Series / Switch Rod / 11″ 5wt 250-450 gr


4 Comments// Posted in Blog, Fly Fishing No Limit by on 03.10.12.

Zahvaljujući dvojici legendarnih dizajnera mušičarskih štapova, R. B. Meiser i Mike Kiney, postoji ova izuzetna serija Switch štapova.

Od kako posedujem ovog lepotana mojoj zabavi nema kraja. Ovo je lagani štap, izdržljiv, pouzdan i jednostavnog dizajna.

Štap je multifunkcionalnog karaktera. Podjednako se njime maše Over head zabačajima, kao i vodenim zabačajima. Takodje je moguće njime pecati jednom rukom iako je prvenstveno namenjen korišćenju obema rukama. Bitna karakteristika mu je postizanjevelikih distanci uz mali utrošak energije. To znači da ukoliko celog dana ganjate bucova na daljinama od 30 ak metara, posle ribolova ste taman zagrejani za neke druge aktivnosti.

Na štapu piše da je adekvatna težina kanapa od 250 do 450 grejna, ili u prevodu 200 grejna glavobolje.  Teoretski  lakši kanapi za finiju prezentaciju (manje muve, manja voda..) , ili teži za grublju prezentaciju-vetar, veći strimeri…

Posle bogatog probavanja raznih kanapa i različitih težina pronašao sam kombinaciju koja apsolutno odgovara uslovima mog ribolova.

U ribolov sa ovom peticom nosim dva kanapa.

Rio Switch 5/6 sa težinom 350 grejna  je namenjen finijim zabačajima, najčešće u ribolovu klena suvim muvama, mokrim i manjim strimerima. Dužina glave na ovom koncu je oko 16 m i to znači da je potrebno malo više prostora za D lup nego kada se koriste leteće glave. Svič zabačaj i singl spej se rade sa nepodnošljivom lakoćom a za over head zabačaj kao da je  stvoren.

Drugi konac koji koristim je Rio Afs 6/7 i težine je 400 grejna. Ukupna dužina glave ovog konca je oko 11 m, a prednneg konusa kanapa oko 8 m. Relativno kratka glava omogućuje kvalitetan rad njome na malom prostoru, a dugi prednji konus laganu i preciznu prezentaciju. Ovaj konac koristim za dalji zabačaj, pri korišćenju težih strimera i za rad na skučenim i obraslim terenima. Double spey, svi snepovi rade se sa opuštencijom.

 

Iako je namenski napravljen za ribolov stilheda, lososa i krupnijih pastrmki, ništa mi ne smeta da ga na srednjim i većim rekama koristim za bacanje strimera bucovima, smudjevima, klenovima, pastrmkama…

 

Karakteristike

 • medium fast progresivna akcija
 • blank radjen od IM6 grafita
 • druga generacija štapova “Blank Over Ferrule Technology”
 • prvorazredna “AA” portugalska pluta
 • eloksirani držač čekrka
 • provodnici-titanium-oxide (prva dva veća), i tvrdo hromirani od nerdjajuće čelične žice (snake provodnici)
 • platnena futrola i tvrda plastična CORDURA tuba

 


You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “TFO Deer Creek Series / Switch Rod / 11″ 5wt 250-450 gr”

 1. Davor says:

  Pozdrav ima li gdje da se kupi ovaj stap kod nas.

 2. Kuzma says:

  pozdrav Davore,
  nije mi poznato gde se ima u našem regionu kupiti ovaj štap nov ili polovan. TFO koje koristim su stigli iz inostranstva. nije mi cilj bio reklamiranje nekog brenda već samo upućivanje na neke od karakteristika i moja zapažanja
  ukoliko ga naručiš bilo gde u inostranstvu nećeš se pokajati. taj štap je već tri godine na prvom mestu u mom arsenalu štapova
  pozdrav

 3. Davor says:

  Mislim da je ovo najbolja opcija za ulozeno dobijeno.
  Konkretno mene zanima model 11 fita wt8 ili wt9.
  Ciljna riba koju bi lovio je mladica na rijeci Sani, koja ima izuzetne terene za ovakav nacin ribolova.
  Sad me zanima sa kojom strunom ga upariti.

 4. kuzma says:

  mislim da bi za Sanske uslove pecanja mladice odgovarao neki skagit kanap koji bi bio težine približne gornjoj granici koja je preporučena na štapu. znači, za wt 8 oko 550 grn, ili za wt 9 oko 650 grn.
  bilo bi pametno probati više kanapa pre kupovine ukoliko postoji mogućnost.
  pozdrav

Leave a Reply