Zaštita protiv trave / Weedless


2 Comments// Posted in Blog, Fly Tying Bench by on 10.19.10.

Jedan od razloga postojanja udica sa zaštitama od kačenja o vodene prepreke je u svetu relativno novi trend mušičarenja na jezerima, barama, kanalima… Glavni stanovnici ovakvih voda su škuka, bas, šaran, klen…

Možda je ovakav ribolov nastao iz čiste znatiželje ribolovaca, možda kao nužno zlo u slučaju nemanja salmonidnih voda. Bilo kako bilo, warm water fly fishing postaje prava opsesija medju ribolovcima mušičarima. Sve je više onih koji sa velikom strašću gaca muljevitim i trskom obraslim barama u želji da prevari neku od neuobičajenih mušičarskih riba- sunčica, bodorka, cverglan, crvenperka…………..

Najvećim fanaticima se smatraju štukolovci. Sa mušičarskim štapom u ruci traže neko novo mesto za ribolov, šunjaju se šipražjem u nadi da će tako prevariti štuku nad štukama.

Najveći problem koji se javlja u ovakvom ribolovu je vodeno bilje i rastinje.  Zahvaljujući brzom zagrevanju zatvorenih voda , vodena vegetacija je prisutna na svakom koraku već od marta meseca. Koliko je to dobro za ribe (više skloništa, više hrane), toliko može biti traumatično za mušičara.

IPAK ne mora da bude sve tako crno ukoliko se koristi neka zaštita na udici. Svaka zaštita mora da ispunjava tri osnovna uslova kako bi bila efikasnija:

-da ne dozvoli kačenje vodenih algi za udicu

-da ne remeti rad strimera

-da ne smeta prilikom kačenja ribe

Kako već deceniju ipo vodim ljubav, a i rat,  sa ovom predivnom ribom, daću nekoliko ( proverenih)  predloga pa ko šta voli-nek izvoli. Bilo koja od navedenih varijanti biće dobra. Mogao bih ih podeliti na zaštite za manju i veću zatravljenost.

Za manju zatravljenost (u proleće , kasnu jesen i zimu) lično praktikujem zaštitu sa jednim monofilom debljine 0,60-0,70mm. Ona će biti sasvim dovoljna za povlačenje strimera kroz nenabujalu vodenu travu.

Suprotno od prethodnog su zastite za debelu zatravljenost, lokvanje…(najčešće leti i početak jeseni). U ovom slučaju koristim zaštitu sa žicom ili sa dva parčeta monofila. Tako zaštićen strimer se može provući kroz podvodnu šumu, čak i kada dosta trave ima na samoj vodenoj površini, a niukom slučaju neće smetati kačenju ribe (znam da su neki sumnjičavi-neće sigurno)

Na zadnjoj slici je vrlo jednostavan i efikasan metod zaštitte udice na popper ili slider strimerima od mekih i laganih materijala kao sto je na primer foam pena.

Princip postavljanja ovakve zaštite je sledeći. Na kraju izrade strimera (kada se završi sa fiksiranjem svih potrebnih materijala), zagrejanom iglom napravimo rupicu na željeno mesto i pod željenim uglom. Sledeći korak je lepljenje (super lepak ili epiksi lepak) komadića monofila. Poželjno je da se ostavi duže parče monofila koje se iseče na potrebnu dužinu kada se lepak osuši. Ovako se nećete zeznuti da vam zaštita ostane kratka i beskorisna (kao što se meni desilo par puta)

Eksperimentišite, ništa ne boli. Sa ovako zaštićenim udicama/strimerima moći ćete pecati i na mestima koje većina varaličara obilazi u širokom luku plašeći se kačenja svojih varalica, a možda baš tu čuči barska lepotica ŠTUKA


You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Zaštita protiv trave / Weedless”

  1. Milos says:

    Najčešće praktikujem zaštitu kao što je prikazana na četvrtoj slici. Ne kažem da je najbolji metod ali mi nekako uliva najviše poverenja.

  2. Oliver Kuzmanović says:

    xaxa, znam tvoj stil stuko stara. Malo je falilo da na slici napisem Double mono-Milos style. Na vodama gde pecas stvarno je potrebna dobra zastita-dosta trave, dosta granja, dosta stuke….
    cheers

Leave a Reply